volodymyr kurylenko 02Met zijn intieme klank en orkestraal geluid brengt de Russische knopaccordeon (bajan) uiteenlopende genres overtuigend tot klinken, zeker als het instrument bespeeld wordt door de Oekraïense musicus Volodymyr Kurylenko (1973). Op uitnodiging van de Zuid-Limburgse Stichting Desna komt hij regelmatig voor een concertbezoek naar ons land. Bovendien kon Desna drie jaar geleden een nieuw, op maat 'gesneden' instrument voor hem laten bouwen in een Moskous atelier. Zonder dit 'gebaar' was het Kurylenko onmogelijk geweest zijn loopbaan voort te zetten. 

Na zijn studie aan het Conservatorium te Donetsk koos Kurylenko zoals zo velen van zijn collega's de (onzekere) weg naar het Westen. Het einde van het communisme betekende immers ook een teloorgang van de culturele sector met al zijn verworvenheden. Als straatmuzikant werd hij hier al snel opgemerkt en uitgenodigd om in cafés en bij mensen thuis te komen spelen. En dit werden (muziek)kerkjes en theaters, waaronder het Theater a/h Vrijthof tijdens Jazz Maastricht Masters. Ook speelde hij op 'het muzieklaboratorium van de vpro' Vrije Geluiden. Tijdens de Oranje Revolutie (1994/1995) leidde hij een ploeg van Netwerk-TV over de pleinen van Kiev en Donetsk en later naar de stemlokaaltjes van een provinciestadje aan de spoorlijn Kiev-Moskou, zijn eigen woonplaats Krolevets. 

Ondanks de successen híér vond Kurylenko steeds zijn weg terug naar Oekraïne, waar hij zich sterk maakte (en maakt!) voor het behoud van het culturele erfgoed, met name dat van de authentieke bajancultuur. Dit doet hij o.a. door het organiseren van (gratis) concerten, het maken van cd- en video-opnames van collega-bajanspelers, het verspreiden van muziekpartituren enz. Bijzonder verdienstelijk maakt hij zich als 'schatbewaarder' van de oude volksliederen van zijn streek, die op het punt staan te verdwijnen. 

Al vanaf zijn straatoptredens speelt Kurylenko zoveel mogelijk het specifiek voor bajan geschreven repertoire: composities, bij ons nagenoeg onbekend, die dán weer doen denken aan klassiek, dán weer aan jazz, latin of musette, maar vooral toch aan de Slavische volksmuziek, die men er op knappe wijze verwerkt in terugvindt. Bovendien is Kurylenko een zeer gewaardeerd Piazzollavertolker. Naast solo speelt hij ook met zanger/violist Rauf Berman, met wie hij onder meer diep weemoedige of juist uitgelaten vrolijke Russische liederen en romances ten gehore brengt.(www.stichtingdesna.org en www.volod.com.ua)

Onze laatste Nieuwsbrief ▼

Volg ons op Facebook

Logo Facebook

Inschrijven Nieuwsbrief

Webdesign en Webapplicatie ontwikkeld door Edit4U