frederic voornFrederic Voorn is op verschillende muzikale gebieden actief. Hij is pianist, componist en maakt iedere zaterdag op Radio 4 het programma Pianistenuur. Hij dirigeert drie koren, schrijft artikelen en is bezig met een boek over de geschiedenis van piano’s en pianisten. 

Als pianist heeft Frederic Voorn veel concerten gegeven. Hij was prijswinnaar van het Frank Martin Concours en werd door diverse internationale festivals uitgenodigd (Tibor Varga Festival in Sion, Antverpiano in Antwerpen, Grand Piano Festival, Amsterdam Virtuosi, Grachtenfestival en Scarlatti Festival in Amsterdam, Spring Festival in Praag). In 1996 verscheen een CD met sonates van Domenico Scarlatti. Hij maakte concertreizen naar verschillende landen (Zwitserland, Amerika, België, Rusland, Spanje, Engeland) en gaf concerten in belangrijke zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Tonhalle in Zürich.

Frederic Voorn was solist bij diverse orkesten, zo voerde hij met dirigent Howard Williams Messiaen’s "Oiseaux Exotiques" uit en speelde hij in Bakoe het Eerste Pianoconcert van Beethoven met het Staats Symfonieorkest van Azerbeidzjan.

Als programmamaker bij de radio is Frederic Voorn sinds 1997 actief. Naast Pianistenuur, dat vanaf 2001 iedere zaterdag door de VARA wordt uitgezonden, maakt hij programma’s voor de NTR, (ZaterdagMatinee, De Bedding) de VPRO (Het Middagconcert en Urubicha) en de Concertzender.

Vanaf 2005 is Frederic Voorn zich meer en meer op het componeren gaan richten. Hij heeft een orkeststuk geschreven getiteld "Ezra’s Journey" (2005) en zijn Eerste Strijkkwartet (2006) ging in 2008 in Amerika in première. Andere werken, zoals de "Pièces simples et naturelles" voor piano (2005), het "Caprice" voor viool en piano (2007) en de "Zwei Goethe Lieder" (2009) werden al diverse keren uitgevoerd. Momenteel componeert hij een tweede strijkkwartet en een pianosonate.

Frederic Voorn studeerde piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht bij Jan Marisse Huizing, Jan Wijn en Haakon Austbö. In 1987 behaalde hij in Utrecht zijn diploma Uitvoerend Musicus. Daarna volgden lessen in Londen bij Peter Feuchtwanger en in Moskou bij Lev Naumov en Joeri Levin.

(foto: Jos Uljee)

Onze laatste Nieuwsbrief ▼

Volg ons op Facebook

Logo Facebook

Inschrijven Nieuwsbrief

Webdesign en Webapplicatie ontwikkeld door Edit4U