kamerkoor carmen vocaleKamerkoor Carmen Vocale (Latijn voor 'helderklinkend lied') is in 1977 gestart aan wat toen heette de Streekmuziekschool Centrum Zuid-Holland dat intussen is opgegaan in het Centrum voor Kunst en Cultuur in Zoetermeer. Klein begonnen (met 7 leden!) breidde de groep zich uit tot een koor dat steeds om en nabij de 20 leden telt. Vanaf het allereerste begin tot januari 2005 heeft Karin Jense het koor gedirigeerd. Zij is opgevolgd door Ronald de Jong.

In de loop der jaren werd zowel in kleiner als groter verband opgetreden. In het begin werd alleen acte de présence gegeven tijdens leerlingenuitvoeringen van de muziekschool. Na de eerste jaren werden daarnaast ook voorzichtige stappen gezet op het pad van zelfstandig concerteren. Naast optredens in Zoetermeer e.o. was het koor te horen in o.a. Den Haag, Delft, Zwolle, Zierikzee, Amsterdam, Wijk bij Duurstede en Bilthoven. Een paar maal werd in het buitenland gezongen. Zo werden tijdens een tournee in 1993 door de Franse Limousin twee concerten in oude kerken gegeven en in het voorjaar van 2002 in Oberhausen een uitvoering van de Johannes-Passion van Lechner.

Altijd heeft het koor ernaar gestreefd zowel geestelijke als wereldlijke muziek uit alle stijlperiodes te verkennen. Naast veel a capella repertoire werd ook met orkest en met instrumentale begeleiders samengewerkt. Van a capella-werken van Andriessen tot het Magnificat van Bach, van Britten's 'Flower songs' tot de mis van Casali...... we zouden het alfabet wel kunnen volgen! Gelukkig is er nog veel niet-gezongen muziek en in het reeds gezongen repertoire komen werken voor die zeker nog eens om herhaling vragen.

Onze laatste Nieuwsbrief ▼

Volg ons op Facebook

Logo Facebook

Inschrijven Nieuwsbrief

Webdesign en Webapplicatie ontwikkeld door Edit4U