Jelma van Amersfoort speelt gitaar vanaf haar zevende jaar. Ze had haar eerste lessen bij Jan Luypen in Apeldoorn, en studeerde daarna aan het Conservatorium van Amsterdam bij Tom Burmanje. Ze nam vanaf 15-jarige leeftijd meerdere malen deel aan de solistenklas van het Gitaarfestival van Zwolle. Zo kreeg ze op jonge leeftijd lessen van Milan Zelenka, John Mills, Ako Ito en Arnaud Dumond. Hierna volgde Jelma masterclasses bij David Russell en Leo Brouwer. 

In de jaren 1993-1994 studeerde zij dankzij een beurs van het Prins Bernhard Fonds als postgraduate student bij de vermaarde gitaarpedagoog Gordon Crosskey aan het Royal Northern College of Music, Manchester, Groot Brittannië, waar ze ook les kreeg van vaste gastdocent John Williams. 

Na het conservatorium van Amsterdam speelde Jelma onder meer tijdens de Suite Muziekweek in de IJsbreker en in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, op de Dag van de Oude Muziek in Slot Zuylen, op het Aqua Musica Festival in Amsterdam, op het Festival van Vlaanderen en in de Fringe van het Holland Festival Oude Muziek.

Ook trad ze op met Siciliaanse gitarist Dario Macaluso, Amerikaanse tenor Christopher Kale, bariton Arnout Lems, Vlaamse bariton Jan Carpentier, en verschillende ensembles. Jelma speelt regelmatig in Nederland, Frankrijk, Italië en België. Ze organiseerde lange tijd met vrienden een gitaarserie in de Amsterdamse Vincentiuskerk en voerde werk uit van bevriende componisten als Martin Voorvelt en Edward McGuire.

Vanaf ongeveer 1994 is Jelma zich gaan specialiseren in historische gitaren. Ze speelt op diverse antieke exemplaren van o.a. D. & A. Roudhloff (Londen ca. 1855), Franz Brunner (Wenen ca. 1835), Enrique Recio (Cadiz 1862), Janin a Mirecourt (Mirecourt ca. 1820) en Preston (Londen ca. 1750-1770). Ook bezit ze een grote verzameling originele 19e eeuwse bladmuziek voor zang en gitaar met bijzondere en deels unieke liederen van Salvador Castro de Gistau, Maria Malibran, Pauline Duchambge, Caterina Pratten, Louis Spohr en anderen.

Jelma's solo-repertoire bestaat onder meer uit werk van Fernando Sor, Salvador Castro de Gistau, Pierre Porro, Sofia Gubaidulina, Mauricio Kagel en Martijn Voorvelt. 

 

 

 

 

Onze laatste Nieuwsbrief ▼

Volg ons op Facebook

Logo Facebook

Inschrijven Nieuwsbrief

Webdesign en Webapplicatie ontwikkeld door Edit4U